Anahtarlar

Porte'de çizgilerin ve aralıkların hangi notaya ait olduğunu gösteren sembollere anahtar denir. Porte'de kullanılan anahtara göre, aynı çizgi veya aynı aralık farklı notayı gösterebilir. Notaya alınan parçanın, hangi enstrümana ait olduğuna, enstrümanın ses aralığına, insan sesinin ses aralıklarına ve frekanslarına göre belirlenirler. Çok partili nota yazımında daha geniş ve rahat bir çalışma alanı imkanı sunarlar. Notaların mümkün olduğu kadar az ilave çizgiyle yazılmalarını sağlarlar. Anahtarlar, sol anahtarı, fa anahtarı, do anahtarı ve perküsyon anahtarı olarak isimlendirilirler.

Müzik yazımında kullanılan anahtarlar:
Müzik yazımında kullanılan anahtarlar.

Sol Anahtarı

Porte'de 2. çizgiye adını veren anahtardır. Diğer çizgiler ve aralıklardaki notalar, ikinci çizgideki sol notası referans alınarak belirlenir. Birinci çizgiye adını veren bir sol anahtarı daha vardır. Fakat bu anahtar, fa anahtarı ile aynı frekanstaki notaları gösterdiğinden çoğunlukla kullanılmaz.

Fa Anahtarı

Üç farklı fa anahtarı vardır.
  • Bas anahtarı olarak bilinen fa anahtarı porte'de 4. çizgiye adını vermiştir.
  • Bariton anahtarı olarak bilinen fa anahtarı porte'de 3. çizgiye adını vermiştir.
  • 8va bas anahtarı olarak bilinen fa anahtarı, yine portede 4. çizgiye adını vermiştir. Bas anahtarının altına "8" sayısının eklenmesi ile oluşur. Gösterdiği fa notası, bas anahtarının gösterdiği fa notasının bir oktav pesinde bulunan fa (C2) notasıdır.

Fa anahtarları:
Fa anahtarları.

Do Anahtarı

Sık kullanılan dört farklı do anahtarı vardır.
  • Soprano anahtarı olarak bilinen do anahtarı, portede 1. çizgiye adını vermiştir.
  • Mezzo soprano anahtarı olarak bilinen do anahtarı, portede 2. çizgiye adını vermiştir.
  • Alto anahtarı olarak bilinen do anahtarı, portede 3. çizgiye adını vermiştir.
  • Tenor anahtarı olarak bilinen do anahtarı, portede 4. çizgiye adını vermiştir.

Do anahtarları:
Do anahtarları.

Perküsyon Anahtarı

Perküsyon anahtarının kullanımı enstrümana göre çeşitlilik gösterir. Tek ses çıkaran zil, üçgen gibi enstrümanlar perküsyon satırına yazılırlar. Tek çizgiden oluşur ve üzerine sadece ritm tartımları yazılır.

Bateri gibi daha kompleks vurmalı çalgılar, perküsyon anahtarı bulunan porteye yazılırlar. Bas davul 1. aralığa, trampet 3. aralığa, zil (hi-hat) 1. çizginin altına yazılır.

Perküsyon anahtarı:
Perküsyon anahtarı.



Yorumlar