Birlik, İkilik ve Dörtlük Nota Değerleri

Müzik uygulamalarında, portede görülen notanın tespiti, ne kadar süre seslendirileceğinin tespitinden daha kolaydır. Müziği oluşturan iki temel kavram bir notanın ne kadar süre çalındığı ve birbirleri ardınca nasıl geldiğidir. Bir notanın ne kadar sürede çalınacağını belirlemek için, notalara değerler verilmiştir. Bu süre, notanın değerinin yanı sıra, metronom değerine göre de değişkenlik gösterir.

Örneğin; birlik değerdeki bir nota, 60 metronom değerinde 4 birim süre çalınıyorken, ikilik değerdeki bir nota 2 birim süre, dörtlük değerdeki bir nota ise 1 birim süre boyunca çalınır. Yine birlik değerdeki bir nota, 120 metronom değerinde 2 birim süre çalınıyorken, ikilik değerdeki bir nota 1 birim süre, dörtlük değerdeki bir nota ise 0.5 birim süre boyunca çalınır.

Resimde birlik, ikilik ve dörtlük değerdeki notalar, 4/4'lük ölçüler içerisinde gösterilmiştir. Resimde k ile gösterilen bölüm nota çizgileridir. Nota çizgileri, hangi notaya aitse, aynı notanın pes veya tiz oktavına kadar uzatılmalıdır. C5 do (ince do) notasına kadar nota çizgileri yukarıya, do notası dahil daha tiz notaların çizgileri aşağıya doğru çekilir.

Birlik, ikilik ve dörtlük nota değerleri:
Birlik, ikilik ve dörtlük nota değerleri.

Birlik Nota Değeri

Kabaca, içi boş oval şekil olarak tarif edilen birlik değerdeki nota, piyano tuşuna bir kez vurularak, 4 vuruş süresince çalındığından bu ismi almıştır. Notalar değerlendirilirken, 4/4'lük bir ölçü içerisinde kaç adet bulunduğu baz alınmıştır. Bir vuruş'un süresi, metronom değerine göre değişkenlik gösterir.

İkilik Nota Değeri

İçi boş oval şekil ve bir nota çizgisinden oluşan ikilik değerdeki nota, 4/4'lük bir ölçü içerisinde piyano tuşuna iki kez vurularak, 2 + 2 vuruş süresince çalındığından bu ismi almıştır.

Dörtlük Nota Değeri

İçi dolu oval şekil ve bir nota çizgisinden oluşan dörtlük değerdeki nota, 4/4'lük bir ölçü içerisinde piyano tuşuna dört kez vurularak, 1 + 1 + 1 + 1 vuruş süresince çalındığından bu ismi almıştır.

Farklı Değerdeki Notalar ile Çalışmak

Daha kolay anlaşılabilmesi için aşağıdaki resimde birlik değerdeki notaya 400 birim süre, ikilik değerdeki notalara 200 birim süre, dörtlük değerdeki notalara ise 100 birim süre verilmiştir.

Birlik değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 2 tane ikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane ikilik + 2 tane dörtlük değerdeki notanın çalınma süresine
- 4 tane dörtlük değerdeki notanın çalınma süresine eşittir.

İkilik değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 2 tane dörtlük değerdeki notanın çalınma süresine eşittir.

Birlik, ikilik ve dörtlük değerdeki nota süreleri:
Birlik, ikilik ve dörtlük değerdeki nota süreleri.


Resimde A ile gösterilen ok işaretleri, sağ elin her bir vuruş için hareket yönünü göstermektedir. Bu aynı zamanda 4/4'lük bir parçanın vuruş şeklini de göstermektedir.

B ile gösterilen bölüm, bir vuruşun ikiye bölünmüş (50 birim zaman) şeklidir. Elimizle ve ayağımızla tuttuğumuz ritm olarak da düşünülebilir. Sekizlik, onaltılık ve otuzikilik notalarla çalışırken bize kolaylık sağlaması açısından önemlidir.


Yorumlar