Ölçü (Mezur), Ölçü Çizgisi, Bitiş Çizgisi ve İlave (Ek) Çizgiler

Ölçü ve Ölçü Çizgisi

Notaların okunmasını ve çalınmasını kolaylaştırmak için, ölçü çizgileriyle eşit sürelere bölünmüş her bölüme ölçü (mezur) adı verilir. Ölçüler, ölçü çizgisi ile birbirlerinden ayrılırlar. Ölçü çizgisi, her ölçünün sonunda bulunan dikey çizgidir.

Ölçü uzunluğu, müzik parçasının kaç kaçlık olduğuna, ölçü süresinin uzunluğu ise metronom değeri ile beraber parçanın kaç kaçlık olduğuna göre değişir. Örneğin 2/4'lük bir parçanın bir ölçüsünde 2 tane dörtlük değerde nota veya sus, 9/8'lik bir parçanın bir ölçüsünde 9 tane sekizlik değerde nota veya sus olmalıdır. Çalınan veya okunan aynı notalar; 120 metronomda 1 birim zaman sürede çalınıyor ise, 60 metronomda iki birim zaman sürede çalınır.

Bitiş Çizgisi:

Bir müzik parçasının sonunda bulunan ve parçanın bittiğini gösteren kalın çizgiye bitiş çizgisi adı verilir. Bir ölçü çizgisi ile, bu çizginin sağında bulunan kalın bir çizgiden oluşur.

Ölçü, ölçü çizgisi ve bitiş çizgisi:
Ölçü, ölçü çizgisi ve bitiş çizgisi.

İlave (Ek) Çizgiler

Porte'nin altına ve yukarısına yazılan notalar için, notaların üstünde, notaların altında ve notaların yukarısında bulunan çizgilere ilave (ek) çizgiler denir. Resimde; ilk nota do notasıdır ve üstünde bir tane ek çizgi vardır. İkinci nota ise la notasıdır ve bir tane üstünde bir tane de yukarısında ek çizgi vardır. La notasının yukarısında bulunan ek çizgi ile do notasının üstünde bulunan ek çizgi aynı eksendedir.

İlave (ek) çizgiler:
İlave (ek) çizgiler.


Porte'nin altında ve yukarısında bulunan ilave çizgiler birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci olarak sıralanırlar.

İlave (ek) çizgilerin numaralandırılması:
İlave (ek) çizgilerin numaralandırılması.



Yorumlar