Onaltılık (16'lık) Nota Değeri

Onaltılık nota değeri, 4/4'lük bir ölçü içerisinde en fazla 16 tane bulunabileceğinden bu ismi almıştır. Sekizlik nota değeri, içi dolu oval yuvarlak, bir nota çizgisi ve bu çizgiye bir kuyruk eklenmesinden oluşur. Sekizlik nota değerine bir kuyruk daha eklenmesiyle 16'lık nota değerinin oluştuğunu söyleyebiliriz. Sekizlik notada bir nota çizgisi ve bir kuyruk, onaltılık notada bir nota çizgisi ve iki kuyruk bulunduğunu da söyleyebiliriz. Onaltılık nota süre değerinin anlaşılabilmesi için, öncelikle sekizlik nota değeri başlıklı yazıyı okumanız faydalı olacaktır.

Onaltılık nota değerinin porte üzerinde gösterilmesi:
Onaltılık nota değerinin porte üzerinde gösterilmesi.


Yukarıdaki resimde, 4/4'lük 2 ölçü içerisinde ikilik, dörtlük, sekizlik ve onaltılık değerde notalar bulunmaktadır. Sekizlik notaya ait nota çizgisi, sekizlik notaya ait birinci kuyruk ile sekizlik notaya ikinci bir kuyruk eklenerek 16'lık notanın oluşması resimde gösterilmiştir. 16'lık notalar yan yana yazıldıklarında kuyrukları birleştirilerek yazılabilir. Kuyrukları birleştirilerek yazılmış yan yana iki tane onaltılık nota ile dört tane onaltılık nota resimde gösterilmiştir. Yan yana istenilen sayıda onaltılık notanın kuyrukları birleştirilerek yazılabilir.

Onaltılık Nota Değerinin Süresini Anlamak

Daha kolay anlaşılabilmesi için aşağıdaki resimde birlik değerdeki notaya 400 birim süre, ikilik değerdeki notalara 200 birim süre, dörtlük değerdeki notalara 100 birim süre, sekizlik değerdeki notalara 50 birim süre, onaltılık değerdeki notalara 25 birim süre verilmiştir.

Onaltılık nota değerinin süresini anlamak:
Onaltılık nota değerinin süresini anlamak.


Birlik değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 16 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane ikilik + 8 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine
- 2 tane dörtlük + 8 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane dörtlük + 12 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane ikilik + 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik + 2 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine eşittir. Bu örneklerin sayısı çoğaltılabilir.

İkilik değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 8 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane dörtlük + 4 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine
- 2 tane sekizlik + 4 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik + 2 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine eşittir.

Dörtlük değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 4 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane sekizlik + 2 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine eşittir.

Sekizlik değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 2 tane onaltılık değerdeki notanın çalınma süresine eşittir.

4/4'lük bir ölçü içerisinde onaltılık nota değerinin sayılması resimde a ile gösterilmiştir. Sekizlik değerin sayımına ek olarak birer hece eklendiğini söyleyebiliriz. Bi-ir-ve-e | i-ki-ve-e | ü-üç-ve-e | dö-ört-ve-e olarak sayılır. 4 tane 16'lık değerde notanın, kolaylık sağlaması açısında Ge-li-bo-lu olarak hecelendiği de bilinir.

Not: 8'lik ve 16'lık nota tartım varyasyonlarının, şehir isimleri ile anlatılmasına ayrıca değinilecektir.
Burdan »

Bir vuruşu, elimizle veya ayağımızla tuttuğumuz ritm olarak düşünmemiz gerektiğinden, elimizin aşağıya ve yukarıya doğru hareketinden de oluşabileceğinden bahsetmiştik. Resimde b ile gösterilen vuruş şekli, her sekizlik değer için bir vuruştan oluşur ve Gelibolu tartımının ilk aşamada daha iyi anlaşılabilmesi için uygulanabilir. İki vuruş olarak ele alınır ve elin aşağı ile yukarı hareketi 25 birim süre olarak değerlendirilir. Bu vuruş şekli 32'lik ve 16'lık notalar ile birlikte çalışırken de uygulamada kolaylık sağlayabilir.

Resimde c ile gösterilen vuruş şekli 1 vuruştan oluşur. Elin aşağı hareketi 2 eşit süreye, yukarı hareketi 2 eşit süreye bölünerek uygulanır. Aşağı hareket 25 + 25, yukarı hareket ise 25 + 25 birim süre olarak değerlendirilir. Gelibolu tartımının önce b örneğinde gösterildiği gibi uygulanıp, daha sonra bu vuruş şekline geçilmesi, uygulamada kolaylık sağlaması açısından önemlidir.

Onaltılık (16'lık) süre değeri içeren nota örneği:
Orjinal Resim Boyutu »
Onaltılık (16'lık) süre değeri içeren nota örneği.



Yorumlar