Dört Zamanlı Ölçüler (4/4'lük, 4/8'lik ve 4/16'lık)

Dört zamanlı bir ölçü içinde, birim nota değerinden dört tane bulunabilir. Dört zamanlı ölçü rakamı, portede anahtardan sonra üst üste yazılan iki sayıdan oluşur. Bu sayılardan üstte olanı zaman değeri olan 4 sayısını, altta olan ise birim nota değerini gösterir.

Nota değerleri, sus değerleri, birim süre değeri, birim değerdeki vuruş (ritm) kavramları için aşağıdaki yazıları okumak isteyebilirsiniz.
Birim Süreler: Nota süre değerlerinin daha kolay anlaşılması için notalara verdiğimiz sabit süre değerleridir. Birlik nota değeri 400, ikilik nota değeri 200, dörtlük nota değeri 100, sekizlik nota değeri 50, onaltılık nota değeri 25, otuzikilik nota değeri ise 12,5 birim süre değeri ile değerlendirilmiştir.

Dört Dörtlük (4/4'lük)

4/4'lük bir ölçü içerisinde, 4 tane dörtlük notanın, süre değerlerinin toplamı değerinde nota bulunabilir. Aşağıdaki resimde a ile gösterilen ölçü rakamının üstünde, ölçü içinde birim nota değerinden kaç tane bulunduğunu gösteren 4 sayısı, altında ise birim nota değeri olan dörtlük notayı ifade eden 4 sayısı bulunur.

Dört dörtlük (4/4'lük) ölçü:
Dört dörtlük (4/4'lük) ölçü.

Dört Sekizlik (4/8'lik)

4/8'lik bir ölçü içerisinde, 4 tane sekizlik notanın, süre değerlerinin toplamı değerinde nota bulunabilir. Aşağıdaki resimde a ile gösterilen ölçü rakamının üstünde, ölçü içinde birim nota değerinden kaç tane bulunduğunu gösteren 4 sayısı, altında ise birim nota değeri olan sekizlik notayı ifade eden 8 sayısı bulunur.

Dört sekizlik (4/8'lik) ölçü:
Dört sekizlik (4/8'lik) ölçü.

Dört Onaltılık (4/16'lık)

4/16'lık bir ölçü içerisinde, 4 tane onaltılık notanın, süre değerlerinin toplamı değerinde nota bulunabilir. Aşağıdaki resimde a ile gösterilen ölçü rakamının üstünde, ölçü içinde birim nota değerinden kaç tane bulunduğunu gösteren 4 sayısı, altında ise birim nota değeri olan onaltılık notayı ifade eden 16 sayısı bulunur.

Dört onaltılık (4/16'lık) ölçü:
Dört onaltılık (4/16'lık) ölçü.

Dört Zamanlı Vuruş Şekli

Dört zamanlı vuruş şekli elin aşağıya, sola, sağa ve yukarı hareketinden oluşur. İşaret parmağı ile baş parmağın birleştirilmesi ile yapılır. Elin aşağı hareketinde ilk birim nota değeri (1. vuruş), sola hareketinde ikinci birim nota değeri (2. vuruş), sağa hareketinde üçüncü birim nota değeri (3. vuruş), yukarı hareketinde ise dördüncü birim nota değeri (4.vuruş) uygulanır.

Dört zamanlı vuruş şekli:
Dört zamanlı vuruş şekli.


Yukarıdaki resimde a ile gösterilen 4 zamanlı vuruş şekli;
4/4'lük ölçü rakamı için: Elin aşağı hareketi birinci dörtlük nota değerini (100), sola hareketi ikinci dörtlük nota değerini (100), sağa hareketi üçüncü dörtlük nota değerini (100), yukarı hareketi ise dördüncü dörtlük nota değerini (100) ifade eder.

4/8'lik ölçü rakamı için: Elin aşağı hareketi birinci sekizlik nota değerini (50), sola hareketi ikinci sekizlik nota değerini (50), sağa hareketi üçüncü sekizlik nota değerini (50), yukarı hareketi ise dördüncü sekizlik nota değerini (50) ifade eder.

4/16'lık ölçü rakamı için: Elin aşağı hareketi birinci onaltılık nota değerini (25), sola hareketi ikinci onaltılık nota değerini (25), sağa hareketi üçüncü onaltılık nota değerini (25), yukarı hareketi ise dördüncü onaltılık nota değerini (25) ifade eder.

4/4'lük bir ölçü, 400 birim süre değerindedir. 400 birim süre değeri, farklı değerdeki notalar ile tamamlanabilir. Bu varyasyonlardan bir kısmı aşağıda örneklendirilmiştir. Bu tartımlardan içlerinde 32'lik nota değeri bulunanlar, öncelikle (resim d) onaltılık değerinde vuruşlar (ritm) ile hızlıca uygulanabilir. İçlerinde 16'lık nota değeri bulunanlar, öncelikle (resim c) sekizlik değerinde vuruşlar (ritm) ile uygulanabilir. Bir ölçü için, (resim b) dörtlük değerde 4 vuruş (ritm) ve dört zamanlı vuruş şekline, tartımlar anlaşıldıktan sonra geçilebilir.

1'lik, noktalı 2'lik, 2'lik, 4'lük, 8'lik ve 16'lık değerde notalar ile susların 4/4'lük ölçü içinde gösterimi:
1'lik, noktalı 2'lik, 2'lik, 4'lük, 8'lik ve 16'lık değerde notalar ile susların 4/4'lük ölçü içinde gösterimi.


Noktalı 4'lük ve 8'lik nota değerlerinin 4/4'lük ölçü içinde gösterimi:
Noktalı 4'lük ve 8'lik nota değerlerinin 4/4'lük ölçü içinde gösterimi.


Noktalı 8'lik ve 16'lık nota değerlerinin 4/4'lük ölçü içinde gösterimi:
Noktalı 8'lik ve 16'lık nota değerlerinin 4/4'lük ölçü içinde gösterimi.


32'lik nota değerinin 4/4'lük ölçü içinde gösterimi:
32'lik nota değerinin 4/4'lük ölçü içinde gösterimi.


Şehir isimleriyle tanımlanan tartımların 4/4'lük ölçü içinde gösterimi:
Şehir isimleriyle tanımlanan tartımların 4/4'lük ölçü içinde gösterimi.




Yorumlar

  1. gayet guzeldi hem muzik sınavıma hemde muzik sodevimde yardımcı oldu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder