Re Bemol Majör ve Si Bemol Minör Ton ve Dizileri

Re Bemol Majör Dizisi

- Re bemol (D♭) sesinden başlayıp, 3 tam aralık + 1 yarım aralık + 1 tam ses + 3 tam aralık + 1 yarım aralıktan oluşan diziye re bemol majör dizi denir.

Not: 3 tam aralık Db-Eb-F, 1 yarım aralık eklenince Db-Eb-F-Gb, 1 tam ses Gb-Ab, 3 tam aralık Ab-Bb-C, 1 yarım aralık eklenince Ab-Bb-C-Db.

- Dizide ilk yarım ses aralığı Fa (F) - Sol bemol (G♭), ikinci yarım ses aralığı Do (C) - Re bemol (D♭) notalarıdır.
- Re bemol majör dizi sesleri ile seslerin üzerine kurulan akor'lardan oluşan ve Re bemol sesinde karar veren şarkılar re bemol majör ton'undadır.
- Re bemol majör ton'u, donanımında portede 3. çizgide bulunan si bemol (B♭), 4. aralıkta bulunan mi bemol (E♭), 2. aralıkta bulunan la bemol (A♭), 4. çizgide bulunan Re bemol (D♭) ve 2. çizgide bulunan Sol bemol (G♭) değiştirici işaretlerini alır.

Piyano üzerinde Re bemol Majör ve Si bemol minör dizisi:
Piyano üzerinde Re bemol Majör ve Si bemol minör dizisi.


Majör diziler, aralarında tam ses bulunan, iki tane tam dörtlü aralıktan oluşurlar. Yukarıdaki resimde Db-Eb-F-Gb notaları "Db majör tetrakord" olarak isimlendirilir. Db-Gb aralığı tam 4'lü ses aralığıdır. Ab-Bb-C-Db "Ab majör tetrakord" olarak isimlendirilir. Ab-Db aralığı tam 4'lü ses aralığıdır. Alt tetrakord'un Gb sesinde sona erdiği, üst tetrakord'un Ab sesinden başladığı resimde görülmelidir. Gb ve Ab sesleri arası 1 tam sestir.

Not: Üst tetrakord, Ab majör dizisinin ilk dört notasıdır. Re bemol majör dizisinin içinde, Ab majör dizisinin de bulunduğu söylenebilir. Db majör dizisi Db-Eb-F olarak 1 oktavı aştığında, Ab majör dizisinin ilk 6 notasının (Ab-Bb-C-Db-Eb-F) Db majör dizisi içinde bulunduğu görülmelidir. Ab majör dizisi donanımda Si bemol (B♭), Mi bemol (E♭), La bemol (A♭) ve Re bemol (D♭) değiştirici işareti aldığından, Db majör dizisi içindeki sol bemol notası (G♭), 7. nota olarak Ab majör dizisine eklenemez.

Porte üzerinde 1 oktav (8 ses) Re bemol Majör dizisi:
Porte üzerinde 1 oktav (8 ses) Re bemol Majör dizisi.


Db majör dizisinde Db notasına göre aralıklar:
Db-Eb : İkili (1 tam ses)
Db-F : Büyük Üçlü (2 tam ses)
Db-Gb : Tam dörtlü (2 tam ses + 1 yarım ses)
Db-Ab : Tam Beşli (3 tam ses + 1 yarım ses)
Db-Bb : Büyük Altılı (4 tam ses + 1 yarım ses)
Db-C : Yedili (5 tam ses + 1 yarım ses)
Db-Db : Sekizli (5 tam ses + 2 yarım ses) (6 tam ses)

Re bemol majör dizisi, portenin alt tarafında bulunan Re bemol (D♭) notasından başlar. Re bemol notası dizinin karar sesidir ve 1. derece olarak isimlendirilir. Tiz tarafa doğru sırası ile notalar, birinci dereceden sekizinci dereceye kadar derecelendirilir. Bir oktav tiz tarafta bulunan re bemol notasının derecesi, üstüne çizgi konularak yine 1. derece olarak isimlendirilebilir. Oktavı aşan dizi dereceleri, üstüne çizgi konularak sırası ile yine 1. , 2., ... derece olarak, 1. derece re bemol notasının pes tarafında olan dizi dereceleri, pes tarafa doğru altına çizgi konularak 7. , 6. ... olarak isimlendirilebilir.

Doğal Si Bemol Minör Dizisi

- Re bemol majör dizisinin, ilgili minör dizisidir. Re bemol majör dizisinin, pes veya tiz tarafında, 6. derecesi üzerine kurulan dizidir. Pes tarafta bulunan dizinin, Re bemol notasının 1,5 ses pes tarafında olduğu da söylenebilir.
- Si bemol (B♭) sesinden başlayıp, 2 tam aralık + 1 yarım aralık + 1 tam ses + 2 tam aralık + 1 yarım aralık + 2 tam sesten oluşan diziye si bemol minör dizi denir.

Not: 2 tam aralık Bb-C, 1 yarım aralık eklenince Bb-C-Db , 1 tam ses Db-Eb, 2 tam aralık Eb-F, bir yarım aralık eklenince Eb-F-Gb, 2 tam ses Gb-Ab-Bb.

- Dizide ilk yarım ses aralığı C-Db, ikinci yarım ses aralığı F-Gb notalarıdır.
- Si bemol minör dizi sesleri ile seslerin üzerine kurulan akor'lardan oluşan ve si bemol sesinden karar veren şarkılar si bemol minör ton'undadır.
- Re bemol majör ton'u ile aynı donanımı kullanır ve si bemol (B♭), mi bemol (E♭), la bemol (A♭), re bemol (D♭) ile sol bemol (G♭) değiştirici işaretlerini alır.

Doğal Si bemol minör dizisi:
Doğal Si bemol minör dizisi.


Si bemol doğal minör dizisinde Bb notasına göre aralıklar:
Bb-C : İkili (1 tam ses)
Bb-Db : Küçük Üçlü (1 tam ses + 1 yarım ses)
Bb-Eb : Tam dörtlü (2 tam ses + 1 yarım ses)
Bb-F : Tam Beşli (3 tam ses + 1 yarım ses)
Bb-Gb : Küçük Altılı (3 tam ses + 2 yarım ses) (4 tam ses)
Bb-Ab : Küçük Yedili (5 tam ses)
Bb-Bb : Sekizli (6 tam ses)

Si bemol minör dizisi, portenin alt tarafında bulunan Si bemol (B♭) notasından başlar. Si bemol notası dizinin karar sesidir ve 1. derece olarak isimlendirilir. Tiz tarafa doğru sırası ile notalar birinci dereceden, sekizinci dereceye kadar isimlendirilir. Oktavı aşan ve 1. derecenin pes tarafında olan notalar, re bemol majör dizisinde olduğu gibi altına veya üstüne çizgi konularak derecelendirilebilir.

Armonik Si Bemol minör Dizisi: Doğal Si bemol minör dizisinin 7. derecesinin diyez (♯) alarak yarım ses tizleşmesi ile oluşan yeni dizidir. Doğal si bemol minör dizisindeki Si bemol (B♭) - La bemol (A♭) küçük 7'li aralığı, Si bemol (B♭) - La natural (A♮) büyük 7'li aralığına dönüşür.

Armonik Si bemol minör dizisi:
Armonik Si bemol minör dizisi.


Melodik Si Bemol minör Dizisi: Doğal Si bemol minör dizisinin 6. ve 7. derecelerinin diyez (♯) alarak yarım ses tizleşmesi ile oluşan yeni dizidir. Çıkıcı dizide, doğal si bemol minör dizisindeki Si bemol (B♭) - Sol bemol (G♭) küçük altılı aralığı, Si bemol (B♭) - Sol natural (G♮) büyük altılı aralığına; Si bemol (B♭) - La bemol (A♭) küçük 7'li aralığı, Si bemol (B♭) - La natural (A♮) büyük 7'li aralığına dönüşür. İnici dizide diyez alan 6. ve 7. dereceler natural(♮) işareti alarak doğal hallerine dönerler. G bemol notası diyez aldığında yarım ses tiz'leşir ve G natural(♮) haline döner. Aynı şekilde, A bemol notası diyez aldığında yarım ses tiz'leşir ve A natural(♮) haline döner. İnici dizide natural(♮) olan G ve A notalarının bemol'e döndüğünü hatırlatmak için, portede, önlerine G bemol ve A bemol değiştirici işaretleri konulabilir. 6. ve 7. derecenin yanlarında bulunan natural (♮) işareti, sol ve la notalarının donanımda olduğu gibi, doğal halleri olan Sol bemol ve La bemol notalarına dönmesini istemesindendir. Hatırlatma amaçlı konulan değiştirici işaretler, tüm nota yazımlarında karşınıza çıkmayabilir. Donanım dışında notalara konulan değiştirici işaretlerin, değiştirici işaret konulan ölçü içinde geçerli olduğu bilinmelidir.

Çıkıcı ve inici Melodik Si bemol minör dizisi:
Çıkıcı ve inici Melodik Si bemol minör dizisi.


Re Bemol Majör Aralık Çalışmaları (PDF):
Aralıkların duyum etkisi bütün tonlar için birbirine çok benzerdir. Bu yüzden aralıklar önce notaları ile, daha sonra derece numaraları ile okunabilir. Notaların altına derece numaraları eklenebilir. Bütün tonlar için derece numaralarının değişmeyeceği unutulmamalıdır.

Db majör aralık çalışmaları (PDF):
Db majör aralık çalışmaları (PDF).



Yorumlar