Çift Noktalı Nota Değerleri

Sağına tek nokta bulunan notanın süresi, kendi süre değeri + kendi süre değerinin yarısına eşittir. Noktanın sağına konulan ikinci nokta, kendi süre değerinin 1/4'ünü daha noktalı değerine ekler. Çift nokta alan notanın süre değeri, kendi değerinin 1,75 katıdır. Bu yazıdan önce aşağıda listelenen yazıları okumak isteyebilirsiniz.
Bu yazılarda, nota değerlerinin birbirleri ile ilişkisinden, vuruş şekillerinden ve birim süre kavramından detaylı olarak bahsedilmektedir.

Birim Süreler: Nota süre değerlerinin daha kolay anlaşılması için notalara verdiğimiz sabit süre değerleridir. Birlik nota değeri 400, ikilik nota değeri 200, dörtlük nota değeri 100, sekizlik nota değeri 50, onaltılık nota değeri 25, otuzikilik nota değeri ise 12,5 birim süre değeri ile değerlendirilmiştir.

İki vuruş şekli bulunan aşağıdaki örnekler, öncelikle sekizlik değerdeki vuruşlar ile, sonrasında dörtlük değerdeki vuruşlar ile uygulanabilir.

Çift Noktalı Birlik Nota Değeri

Birlik notanın sağına çift nokta koyulması ile oluşur. Birlik notanın 400 olan birim süre değerine önce 1/2'sini (200), sonra 1/4'ünü (100) ekler ve bu notanın süre değerini 700 birim süre ile değerlendirilir. 1 tane dörtlük + 1 tane ikilik + 1 tane dörtlük notanın süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Notanın okunduğu süre boyunca dörtlük değerde 7 vuruş yapılır.

Çift noktalı birlik nota değeri:
Çift noktalı birlik nota değeri.


Çift Noktalı İkilik Nota Değeri

İkilik notanın sağına çift nokta koyulması ile oluşur. İkilik notanın 200 olan birim süre değerine önce 1/2'sini (100), sonra 1/4'ünü (50) ekler ve bu notanın süre değerini 350 birim süre ile değerlendirilir. 1 tane ikilik + 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik notanın süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Notanın okunduğu süre boyunca dörtlük değerde 3,5 vuruş yapılır.

Çift noktalı İkilik nota değeri:
Çift noktalı İkilik nota değeri.

Çift Noktalı Dörtlük Nota Değeri

Dörtlük notanın sağına çift nokta koyulması ile oluşur. Dörtlük notanın 100 olan birim süre değerine önce 1/2'sini (50), sonra 1/4'ünü (25) ekler ve bu notanın süre değerini 175 birim süre ile değerlendirilir. 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik + 1 tane onaltılık notanın süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Notanın okunduğu süre boyunca sekizlik değerde 3,5 vuruş veya dörtlük değerde 1,75 vuruş yapılır.

Çift noktalı dörtlük nota değeri:
Çift noktalı dörtlük nota değeri.

Çift Noktalı Sekizlik Nota Değeri

Sekizlik notanın sağına çift nokta koyulması ile oluşur. Sekizlik notanın 50 olan birim süre değerine önce 1/2'sini (25), sonra 1/4'ünü (12,5) ekler ve bu notanın süre değerini 87,5 birim süre ile değerlendirilir. 1 tane sekizlik + 1 tane onaltılık + 1 tane otuzikilik notanın süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Notanın okunduğu süre boyunca sekizlik değerde 1,75 vuruş veya dörtlük değerde 0,875 vuruş yapılır.

Çift noktalı sekizlik nota değeri:
Çift noktalı sekizlik nota değeri.

Çift Noktalı Dörtlük ve Sekizlik Örnekleri

Çift Noktalı Dörtlük
Noktalı dörtlük ve onaltılık notalar öncelikle duyulmalı, noktalı dörtlük ve onaltılık nota bağlanarak çift noktalı dörtlük uygulamasına geçilmelidir. Sekizlik değerdeki 4 vuruşun, ilk üçünün tamamında ve dördüncü vuruşta el aşağı inerken çift noktalı dörtlük, dördüncü vuruşta el yukarı çıkarken ise onaltılık değer uygulanabilir. Tartım'ın duyumu anlaşıldıktan sonra, dörtlük değerdeki 2 vuruş içinde uygulanabilir.

Çift Noktalı Sekizlik
Noktalı sekizlik ve otuzikilik notalar öncelikle duyulmalı, noktalı sekizlik ve otuzikilik nota bağlanarak çift noktalı sekizlik uygulamasına geçilmelidir. Sekizlik değerdeki 2 vuruş içinde çift noktalı sekizlik değer; birinci vuruşun tamamında, ikinci vuruşta el aşağı inerken ve ikinci vuruşun yukarı hareketinin ilk yarısında uygulanır. Otuzikilik değer ise; ikinci vuruşun yukarı hareketinin ikinci yarısında uygulanır. Bu tartım öncelikle, hızlı bir şekilde onaltılık değerdeki 4 vuruş içerisinde uygulanabilir. Tartım'ın duyumu anlaşıldıktan sonra, dörtlük değerdeki 1 vuruş içinde uygulanabilir.

Çift noktalı dörtlük ve çift noktalı sekizlik örnekleri:
Çift noktalı dörtlük ve çift noktalı sekizlik örnekleri.



Yorumlar