Noktalı Nota Değerleri

Notanın sağına konan nokta, nota süre değerini kendi değerinin yarısı kadar uzatır. Sağına nokta konulan birim süredeki nota, birim süredeki notaya göre 1,5 kat daha uzun sürede uygulanır. Nota süre değerleri için öncelikle Buradan » "Nota Değerleri" kategorisindeki yazıları okumak isteyebilirsiniz. İkilik, dörtlük, sekizlik ve onaltılık nota süre değerleri hakkındaki yazılarda; birim süre değeri, vuruş şekilleri ve birbirleri ile ilişkilerinden detaylı olarak bahsedilmektedir.

Birim Süreler: Nota süre değerlerinin daha kolay anlaşılması için notalara verdiğimiz sabit süre değerleridir. Birlik nota değeri 400, ikilik nota değeri 200, dörtlük nota değeri 100, sekizlik nota değeri 50, onaltılık nota değeri 25, otuzikilik nota değeri ise 12,5 birim süre değeri ile değerlendirilmiştir.

Vuruş kavramı: Elimizle veya ayağımızla tuttuğumuz hafif ritm olarak anlatılmış, elin aşağı ve yukarı hareketinden oluşturulmuştur. "Sekizlik Nota Değeri" başlıklı yazıda bu konuya değinilmiştir. Buradan » bu yazıyı okumak isteyebilirsiniz. İki tip vuruş şekli olan uygulamalarda, öncelikle sekizlik değerdeki vuruş tipi, daha sonra dörtlük değerdeki vuruş tipi uygulanabilir.

Noktalı Birlik Nota Değeri

Birlik notanın sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu notanın 400 olan birim süre değerini 600 birim süre ile değerlendirir. 1 tane dörtlük + 1 tane ikilik notanın süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Notanın okunduğu süre boyunca dörtlük değerde 6 vuruş yapılır.

Noktalı birlik nota değeri:
Noktalı birlik nota değeri.

Noktalı İkilik Nota Değeri

İkilik notanın sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu notanın 200 olan birim süre değerini 300 birim süre ile değerlendirir. 1 tane ikilik + 1 tane dörtlük notanın süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Notanın okunduğu süre boyunca dörtlük değerde 3 vuruş yapılır. Bu vuruşta dörtlük değer ikiye bölünmüş ve elin aşağı ve yukarı hareketi 50 birim süre ile değerlendirilmiştir.

Noktalı ikilik nota değeri:
Noktalı ikilik nota değeri.

Noktalı Dörtlük Nota Değeri

Dörtlük notanın sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu notanın 100 olan birim süre değerini 150 birim süre ile değerlendirir. 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik notanın süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır.

Birinci vuruş şeklinde; Notanın okunduğu süre boyunca sekizlik değerde 3 vuruş yapılır. Bu vuruşta sekizlik değer ikiye bölünmüş ve elin aşağı ve yukarı hareketi 25 birim süre ile değerlendirilmiştir.

İkinci vuruş şeklinde; Notanın okunduğu süre boyunca dörtlük değerde 1,5 vuruş yapılır. Bu vuruşta dörtlük değer ikiye bölünmüş ve elin aşağı ve yukarı hareketi 50 birim süre ile değerlendirilmiştir.

Noktalı dörtlük nota değeri:
Noktalı dörtlük nota değeri.

Noktalı Sekizlik Nota Değeri

Sekizlik notanın sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu notanın 50 olan birim süre değerini 75 birim süre ile değerlendirir. 1 tane sekizlik + 1 tane onaltılık notanın süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır.

Birinci vuruş şeklinde; Notanın okunduğu süre boyunca sekizlik değerde 1,5 vuruş yapılır. Elin aşağı ve yukarı hareketi 25 birim süre ile değerlendirilir.

İkinci vuruş şeklinde; Notanın okunduğu süre boyunca dörtlük değerde 0,75 vuruş yapılır. Bu vuruşta dörtlük değer tamamlanmaz ve tartım elin yukarı hareketinin ilk bölümünde son bulur. Elin aşağı ve yukarı hareketi iki bölüm halinde 25 birim süre ile değerlendirilir.

Noktalı sekizlik nota değeri:
Noktalı sekizlik nota değeri.

Noktalı Onaltılık Nota Değeri

Onaltılık notanın sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu notanın 25 olan birim süre değerini 37,5 birim süre ile değerlendirir. 1 tane onaltılık + 1 tane otuzikilik notanın süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır.

Notanın okunduğu süre boyunca sekizlik değerde 0,75 vuruş yapılır. Bu vuruşta sekizlik değer tamamlanmaz ve tartım elin yukarı hareketinin ilk bölümünde son bulur. Elin aşağı ve yukarı hareketi iki bölüm halinde 12,5 birim süre ile değerlendirilir.

Noktalı onaltılık nota değeri:
Noktalı onaltılık nota değeri.

Noktalı Dörtlük ile Sekizlik ve Onaltılık Değerler

Noktalı dörtlük nota değerinin önüne veya arkasına sekizlik değer geldiğinde geçen süre, dörtlük değerde 2 vuruşun geçtiği süre kadardır. Elin aşağı ve yukarı hareketleri 50 birim süre ile değerlendirilir. 1. vuruşun tamamı ve 2. vuruşta el aşağı inerken noktalı dörtlük, 2. vuruşta el yukarı çıkarken sekizlik değer uygulanır.

Noktalı dörtlük nota değerinin önüne veya arkasına iki tane onaltılık değer geldiğinde geçen süre, yine dörtlük değerde 2 vuruşun geçtiği süre kadardır. Elin aşağı ve yukarı hareketleri 50 birim süre ile değerlendirilir. 1. vuruşun tamamı ve 2. vuruşta el aşağı inerken noktalı dörtlük, 2. vuruşta elin yukarı çıkış hareketinde, iki bölüm halinde 25 birim süredeki onaltılık değerler uygulanır

Anlatılan iki vuruş örneği, noktalı dörtlük değerin sağında yer alan sekizlik ve onaltılık değerler içindir. Solunda yer alan nota değerleri için tam tersi uygulanmalıdır.

Noktalı dörtlük ile sekizlik ve onaltılık değerler:
Noktalı dörtlük ile sekizlik ve onaltılık değerler.

Noktalı Sekizlik ile Onaltılık ve Otuzikilik Değerler

Noktalı sekizlik nota değerinin önüne veya arkasına onaltılık değer geldiğinde geçen süre, dörtlük değerde 1 vuruş veya sekizlik değerde 2 vuruşun geçtiği süre kadardır. Birinci vuruş şeklinde; Dörtlük değerindeki 1 vuruşta, elin aşağı ve yukarı hareketleri iki bölüm halinde 25 birim süre ile değerlendirilir. Elin aşağı hareketinin tamamı ile yukarı hareketinin yarısında noktalı sekizlik, yukarı hareketin kalan diğer yarısında otuzikilik nota değeri uygulanır. İkinci vuruş şeklinde; Sekizlik değerde 2 vuruş yapılır. 1. vuruşun tamamı ile 2. vuruşta el aşağı inerken noktalı sekizlik değer, yukarı çıkarken ise onaltılık nota değeri uygulanır.

Noktalı sekizlik nota değerinin önüne veya arkasına iki tane otuzikilik değer geldiğinde geçen süre, yine dörtlük değerde 1 vuruşun veya sekizlik değerde 2 vuruşun geçtiği süre kadardır. Bu tartım öncelikle sekizlik değerinde 2 vuruş içinde uygulanmalıdır. 1. vuruşun tamamı ve 2. vuruşta el aşağı inerken noktalı sekizlik değer, yukarı çıkarken ise yukarı hareket iki bölüm halinde, 12,5 birim süredeki otuzikilik değerler uygulanır. Dörtlük değerinde 1 vuruş içerisindeki uygulamaya ikinci aşamada geçilebilir.

Anlatılan iki vuruş örneği, noktalı sekizlik değerin sağında yer alan onaltılık ve otuzikilik değerler içindir. Solunda yer alan nota değerleri için tam tersi uygulanmalıdır.

Noktalı sekizlik ile onaltılık ve otuzikilik değerler:
Noktalı sekizlik ile onaltılık ve otuzikilik değerler.

Noktalı Onaltılık ile Otuzikilik Değerler

Onaltılık ve otuzikilik değerler ile çalışırken, nota kuyruklarını birleştiren en üstteki kalın çizgiyi yok sayıp tartımların basite indirgendiğinden, "Otuzikilik Nota Değeri" başlıklı yazıda bahsetmiştik. buradan » bu yazıyı okumak isteyebilirsiniz. Ayrıca "Nota Değerlerinin Şehir İsimleri ile Anlatılması" başlıklı yazıyı da  buradan » okumak isteyebilirsiniz.

Resimde gösterilen dört tartım, iki bölüm halinde incelenmelidir. Sekizlik değerinde 2 vuruştan oluşan vuruş şeklinde, elin aşağı ve yukarı hareketleri, iki bölüm halinde 12,5 birim süre ile değerlendirilir. Dörtlük değerinde 1 vuruştan oluşan vuruş şeklinde ise elin aşağı ve yukarı hareketleri yine iki bölüm halinde 25 birim süre ile değerlendirilir.

Kuyrukları birleştiren en üstteki kalın çizgi yok sayıldığında;

Birinci tartımın ilk bölümünde noktalı sekizlik ve onaltılık değer, ikinci bölümünde ise İzmir tartımının kaldığı görülür.

İkinci tartımın ilk bölümünde noktalı sekizlik ve onaltılık değer, ikinci bölümünde ise Karaman tartımının kaldığı görülür.

Üçüncü tartımın her iki bölümünde de noktalı sekizlik ve onaltılık değer kaldığı görülür.

Dördüncü tartımın ilk bölümünde Ankara tartımı, ikinci bölümünde ise onaltılık değer ve noktalı sekizlik kaldığı görülür.

Noktalı onaltılık ile otuzikilik değerler:
Noktalı onaltılık ile otuzikilik değerler.



Yorumlar