Otuzikilik (32'lik) Nota Değeri

Otuzikilik nota değeri, 4/4'lük bir ölçü içerisinde en fazla 32 tane bulunabileceğinden bu ismi almıştır. Onaltılık nota; içi dolu oval yuvarlak, bir nota çizgisi, iki nota kuyruğundan oluşur. 16'lık nota değerine bir kuyruk daha eklenmesi ile 32'lik nota oluşur. Otuz ikilik nota değerinde; bir nota çizgisi ile üç kuyruk bulunduğunu da söyleyebiliriz. 32'lik nota değerinin anlaşılması için, öncelikle buradan » 16'lık nota değeri başlıklı yazıyı okumanız faydalı olacaktır.

Otuzikilik nota değerinin porte üzerinde gösterilmesi:
Otuzikilik nota değerinin porte üzerinde gösterilmesi.


Yukarıdaki resimde, 5/8'lik iki ölçü içerisinde dörtlük, onaltılık ve otuzikilik notalar bulunmaktadır.
  • Resimde A ile onaltılık notaya ait nota çizgisi
  • Resimde B ve C ile onaltılık notaya ait birinci ve ikinci kuyruk
  • Resimde D ile onaltılık notaya üçüncü kuyruk eklenmesiyle, otuzikilik notanın oluşumu gösterilmiştir.
  • İkinci ölçüde, kuyrukları birleştirilerek yazılan otuzikilik notalar bulunmaktadır. İstenilen sayıda otuzikilik nota, kuyrukları birleştirilerek yazılabilir.
Bir nota değerine eklenen her kuyruk, onun nota süre değerini yarı oranında azaltır. Bu nota, daha kısa sürede dolayısı ile daha hızlı çalınır. Kuyrukları birleştirilerek yazılan dört tane otuzikilik nota aşağıdaki resimde A ile gösterilmiştir. Bu yazım şeklinde; en üste bulunan ve resimde çerçeve içine alınmış çizgi yok sayılır ise, ortaya Gelibolu tartımının çıktığı görülür (Resim B). Gelibolu tartımının 2 kat süre ile uygulamak, 4 tane otuzikilik nota uygulanması anlamına gelir. Sekizlik değerde 1 vuruşta; elimiz aşağı inerken ilk iki otuzikilik nota değeri, yukarı çıkarken üçüncü ve dördüncü otuzikilik nota değerleri uygulanabilir.

Otuzikilik değer nota uygulamaları için kolaylık sağlamak:
Otuzikilik değer nota uygulamaları için kolaylık sağlamak.

Otuzikilik Nota Değerinin Süresini Anlamak

Daha kolay anlaşılabilmesi için aşağıdaki resimde ikilik değerdeki notaya 200 birim süre, dörtlük değerdeki notaya 100 birim süre, sekizlik değerdeki notaya 50 birim süre, onaltılık değerdeki notalara 25 birim süre, otuzikilik değerdeki notalara 12,5 birim süre verilmiştir.

Otuzikilik nota değerinin süresini anlamak:
Otuzikilik nota değerinin süresini anlamak.


Birlik değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 32 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane ikilik + 16 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 2 tane dörtlük + 16 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane dörtlük + 24 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane ikilik + 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik + 1 tane onaltılık + 2 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine eşittir. Bu örneklerin sayısı çoğaltılabilir.

İkilik değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 16 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane dörtlük + 8 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 2 tane sekizlik + 8 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 2 tane onaltılık + 12 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik + 1 tane onaltılık + 2 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine eşittir.

Dörtlük değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 8 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane sekizlik + 4 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane sekizlik + 1 tane onaltılık + 2 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine eşittir.

Sekizlik değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 4 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine
- 1 tane onaltılık + 2 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine eşittir.

Onaltılık değerdeki notanın çalındığı süre boyunca geçen zaman;
- 2 tane otuzikilik değerdeki notanın çalınma süresine eşittir.

Dörtlük nota değeri süresi boyunca, 3 vuruş şekli yukarıdaki resimde gösterilmiştir. 32'lik nota değeri içeren notalarda, Sırası ile A veya B, sonrasında C vuruşunu uygulanabilir.
  • A vuruşunda; Her sekizlik değer için 1 vuruş, toplamda 2 vuruş yapılır. Elin aşağı hareketi ikiye bölünür ve her bir bölüm 12,5 birim süre ile değerlendirilir. Yukarı hareketi için de aynı durum geçerlidir. Bu uygulamada, öncelikle 8 tane 32'lik nota ile çalışmak (saymak) faydalı olacaktır.
  • B vuruşunda; Bu sefer elin aşağı ve yukarı hareketi ikiye bölünmeden, aşağı ve yukarı hareketlerde, 2 otuzikilik değer birden uygulanabilir.
  • C vuruşunda; Her dörtlük değer için 1 vuruş yapılır. Elin aşağı hareketinde dört tane otuzikilik değer (hızlı Gelibolu), yukarı hareketinde dört tane otuzikilik değer uygulanabilir.

32'lik, 16'lık ve 8'lik Nota Değerleri ile Birlikte Çalışmak

Aşağıdaki resimde gösterilen varyasyonlar, öncelikle A ve B tipi vuruş şekillerinde uygulanmalıdır. Her varyasyon, sarı çerçeve ile bölündüğü halleri ile iki parça halinde incelenmeli ve çerçeve bulunan varyasyonlarda, nota kuyruklarını birleştiren çizgilerden en üstte olan yok sayılarak tartımlar basitleştirilmelidir. Öncelikle buradan » tartımların şehir isimleri ile açıklanması konusundaki yazıyı okumak isteyebilirsiniz.

Otuzikilik nota değeri içeren tartımlar:
Otuzikilik nota değeri içeren tartımlar.


A ile gösterilen tartımda, üste olan çizgi yok sayıldığında, Van ve Karaman tartımlarının kaldığı görülür. Sekizlik değerinde 1. vuruşta Van, 2. vuruşta Karaman tartımı uygulanır.

B ile gösterilen tartımda, üste olan çizgi yok sayıldığında, İzmir ve Karaman tartımlarının kaldığı görülür. Sekizlik değerinde 1. vuruşta İzmir, 2. vuruşta Karaman tartımı uygulanır.

C ile gösterilen tartımda, üste olan çizgi yok sayıldığında, Ankara ve Gelibolu tartımlarının kaldığı görülür. Sekizlik değerinde 1. vuruşta Ankara, 2. vuruşta Gelibolu tartımı uygulanır.

D ile gösterilen tartımda, üste olan çizgi yok sayıldığında, Gelibolu ve Gelibolu tartımlarının kaldığı görülür. Sekizlik değerinde 1. vuruşta Gelibolu, 2. vuruşta Gelibolu tartımı uygulanır.

E ile gösterilen tartımda, üste olan çizgi yok sayıldığında, Karaman ve Karaman tartımlarının kaldığı görülür. Sekizlik değerinde 1. vuruşta Karaman, 2. vuruşta Karaman tartımı uygulanır.

F ile gösterilen tartım, Terazi tartımının onaltılık değerinde olan 1. ve 3. notalarının, otuzikilik değer ile çiftlenmesinden oluşur. 1. vuruşta el aşağı inerken te-e heceleri, yukarı çıkarken ra hecesi uygulanır. 2. vuruşta el aşağı inerken uzayarak gelen ra hecesine devam edilir ve yukarı çıkarken zi-i heceleri uygulanır.

G ile gösterilen tartımda, üste olan çizgi yok sayıldığında, İzmir ve Gelibolu tartımlarının kaldığı görülür. Sekizlik değerinde 1. vuruşta İzmir, 2. vuruşta Gelibolu tartımı uygulanır.

İ ile gösterilen tartım, Terazi tartımının onaltılık değerinde olan 1. notasının, otuzikilik değer ile çiftlenmesinden oluşur. 1. vuruşta el aşağı inerken te-e heceleri, yukarı çıkarken ra hecesi uygulanır. 2. vuruşta el aşağı inerken uzayarak gelen ra hecesine devam edilir ve yukarı çıkarken zi hecesi uygulanır.


Yorumlar