Çift Noktalı Sus (Es) Değerleri

Sağına tek nokta bulunan sus'un süresi, kendi süre değeri + kendi süre değerinin yarısına eşittir. Noktanın sağına konulan ikinci nokta, kendi süre değerinin 1/4'ünü daha noktalı değerine ekler. Çift nokta alan sus'un süre değeri, kendi değerinin 1,75 katıdır. Çift noktalı nota süre değerleri ile çift noktalı sus değerleri birbirine eşittir. Bu yazıdan önce aşağıda listelenen yazıları okumak isteyebilirsiniz.
Bu yazılarda, sus değerlerinin birbirleri ile ilişkisinden, vuruş şekillerinden ve birim süre kavramından detaylı olarak bahsedilmektedir.

Birim Süreler: Sus süre değerlerinin daha kolay anlaşılması için sus'lara verdiğimiz sabit süre değerleridir. Birlik sus değeri 400, ikilik sus değeri 200, dörtlük sus değeri 100, sekizlik sus değeri 50, onaltılık sus değeri 25, otuzikilik sus değeri ise 12,5 birim süre değeri ile değerlendirilmiştir.

İki vuruş şekli bulunan aşağıdaki örnekler, öncelikle sekizlik değerdeki vuruşlar ile, sonrasında dörtlük değerdeki vuruşlar ile uygulanabilir.

Çift Noktalı Birlik Sus Değeri

Birlik sus'un sağına çift nokta koyulması ile oluşur. Birlik sus'un 400 olan birim süre değerine önce 1/2'sini (200), sonra 1/4'ünü (100) ekler ve bu sus'un süre değerini 700 birim süre ile değerlendirilir. 1 tane dörtlük + 1 tane ikilik + 1 tane dörtlük sus'un süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Sus'un sessiz kalındığı süre boyunca dörtlük değerde 7 vuruş yapılır.

Çift noktalı birlik sus değeri:
Çift noktalı birlik sus değeri.

Çift Noktalı İkilik Sus Değeri

İkilik sus'un sağına çift nokta koyulması ile oluşur. İkilik sus'un 200 olan birim süre değerine önce 1/2'sini (100), sonra 1/4'ünü (50) ekler ve bu sus'un süre değerini 350 birim süre ile değerlendirilir. 1 tane ikilik + 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik sus'un süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Sus'un sessiz kalındığı süre boyunca dörtlük değerde 3,5 vuruş yapılır.

Çift noktalı ikilik sus değeri:
Çift noktalı ikilik sus değeri.

Çift Noktalı Dörtlük Sus Değeri

Dörtlük sus'un sağına çift nokta koyulması ile oluşur. Dörtlük sus'un 100 olan birim süre değerine önce 1/2'sini (50), sonra 1/4'ünü (25) ekler ve bu sus'un süre değerini 175 birim süre ile değerlendirilir. 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik + 1 tane onaltılık sus'un süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Sus'un sessiz kalındığı süre boyunca sekizlik değerde 3,5 vuruş veya dörtlük değerde 1,75 vuruş yapılır.

Çift noktalı dörtlük sus değeri:
Çift noktalı dörtlük sus değeri.

Çift Noktalı Sekizlik Sus Değeri

Sekizlik sus'un sağına çift nokta koyulması ile oluşur. Sekizlik sus'un 50 olan birim süre değerine önce 1/2'sini (25), sonra 1/4'ünü (12,5) ekler ve bu sus'un süre değerini 87,5 birim süre ile değerlendirilir. 1 tane sekizlik + 1 tane onaltılık + 1 tane otuzikilik sus'un süre değerinin, toplam süre değeri kadar uygulanır. Sus'un sessiz kalındığı süre boyunca sekizlik değerde 1,75 vuruş veya dörtlük değerde 0,875 vuruş yapılır.

Çift noktalı sekizlik sus değeri:
Çift noktalı sekizlik sus değeri.


Çift noktalı dörtlük sus içeren nota örneği:
Orjinal resim boyutu »
Çift noktalı dörtlük sus içeren nota örneği.



Yorumlar