Noktalı Sus (Es) Değerleri

Sus'un sağına konan nokta, sus'un sessizlik süresini kendi süre değerinin yarısı kadar uzatır. Sağına nokta konulan birim süredeki sus'un sessizlik süresi, birim süredeki sus'a göre 1,5 kat daha uzun sürededir. Sus süre değerleri için öncelikle buradan » "Sus Değerleri" kategorisindeki yazıları okumak isteyebilirsiniz. İkilik, dörtlük, sekizlik ve onaltılık sus süre değerleri hakkındaki yazılarda; birim süre değeri, vuruş şekilleri ve birbirleri ile ilişkilerinden detaylı olarak bahsedilmektedir.

"Noktalı Nota Değerleri" başlıklı yazıda, noktalı nota değerlerinin, sekizlik ve dörtlük vuruş içindeki yerleri ile oluşturduğu tartımlardan detaylı olarak bahsedilmiştir. Noktalı sus süre değerleri ile noktalı nota süre değerleri eşit sürede olduğundan ayrıca örneklenmemiştir. Bu yazıyı, buradan » okumak isteyebilirsiniz.

Birim Süreler: Sus süre değerlerinin daha kolay anlaşılması için sus'lara verdiğimiz sabit süre değerleridir. Birlik sus değeri 400, ikilik sus değeri 200, dörtlük sus değeri 100, sekizlik sus değeri 50, onaltılık sus değeri 25, otuzikilik sus değeri ise 12,5 birim süre değeri ile değerlendirilmiştir.

Aşağıdaki resimde A, B, C, D, E ile gösterilen noktalı sus değerleri, sekizlik değerde vuruş tipleri veya dörtlük değerde vuruş tiplerinde uygulanır.

Noktalı sus (es) değerleri:
Noktalı sus (es) değerleri.


(A) Noktalı Birlik Sus Değeri

Birlik sus'un sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu sus'un 400 olan birim süre değerini 600 birim süre ile değerlendirir. 1 tane dörtlük + 1 tane ikilik sus'un sessizlik süresinin, toplam süre değeri kadar sessiz kalınır.

(B) Noktalı İkilik Sus Değeri

İkilik sus'un sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu sus'un 200 olan birim süre değerini 300 birim süre ile değerlendirir. 1 tane ikilik + 1 tane dörtlük sus'un sessizlik süresinin, toplam süre değeri kadar sessiz kalınır.

(C) Noktalı Dörtlük Sus Değeri

Dörtlük sus'un sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu sus'un 100 olan birim süre değerini 150 birim süre ile değerlendirir. 1 tane dörtlük + 1 tane sekizlik sus'un sessizlik süresinin, toplam süre değeri kadar sessiz kalınır.

(D) Noktalı Sekizlik Sus Değeri

Sekizlik sus'un sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu sus'un 50 olan birim süre değerini 75 birim süre ile değerlendirir. 1 tane sekizlik + 1 tane onaltılık sus'un sessizlik süresinin, toplam süre değeri kadar sessiz kalınır.

(E) Noktalı Onaltılık Sus Değeri

Onaltılık sus'un sağına nokta koyulması ile oluşur ve bu sus'un 25 olan birim süre değerini 37,5 birim süre ile değerlendirir. 1 tane onaltılık + 1 tane otuzikilik sus'un sessizlik süresinin, toplam süre değeri kadar sessiz kalınır.

Sus (es) içeren nota örneği:
Orjinal resim boyutu »
Sus (es) içeren nota örneği.



Yorumlar