Üçleme Nota Değerleri

Birlik nota değerinden başlayarak altmışdörtlük nota değerine kadar olan nota değerlerinin ikiye bölünebildiğini biliyoruz. Bu nota değerlerinin üç eşit süre değerine bölünmesine üçleme denir. Nota değerlerinin, ikiye bölünmüş değerlerine bir tane daha eklenir ve bu üç nota değerinin üstüne 3 sayısının yazılması ile ifade edilirler.

6 zamanlı ölçüler'in vuruş şeklinde, 1 vuruşun üçe bölünmesinden bahsetmiştik. Öncelikle bu yazıyı okumak isteyebilirsiniz. Üçlemelerin 1 vuruş içinde uygulanışında İs-tan-bul şehrinin heceleri kullanılabilir. Bazı ölçü rakamları içindeki nota değerleri, matematiksel olarak üçe tam bölünmez. Ritm duygusu içinde mümkün olduğu kadar üçe bölünmeye çalışılabilir.

Not: El ile tutulan ritm, ilk notalardan sonra bir salınım oluşturur ve elin aşağı hareketi, notadan önce gelmeye başlar. Ritm sesi ve ilk nota değeri eşleşir. Seslerin seslendirilmesinden önce, hareketle sesleri bölmek istemsizce ve kendiliğinden oluşan bir durumdur. Bizim dikkatimiz, notada ve nota süresinde olmalı bu durum kendi akışına bırakılmalıdır.

Ritm olarak tarif ettiğimiz vuruş şekli, ritm tutmadan, sadece elin aşağı ve yukarı hareketi ile de yapılabilir. Burada asıl amaç bir vuruş değerinin iki eşit parçaya bölünmesi ile kolaylık sağlamaktır.

Birim Süreler: Nota süre değerlerinin daha kolay anlaşılması için notalara verdiğimiz sabit süre değerleridir. Birlik nota değeri 400, ikilik nota değeri 200, dörtlük nota değeri 100, sekizlik nota değeri 50, onaltılık nota değeri 25, otuzikilik nota değeri ise 12,5 birim süre değeri ile değerlendirilmiştir.

Birlik Nota Değerinin Üçlenmesi

Üç tane ikilik değerde notanın üstüne 3 sayısının eklenmesi ile yazılır. Birlik nota değerinin (400) üçe bölünmesi ile üçlemeye ait bir nota (400/3) 133,33... birim süre ile değerlenir. Birlik nota değerinin dörtlük değerde 4 vuruş (ritm) ile uygulandığını biliyoruz. Üçlemeye ait bir nota, dörtlük değerde 4/3 vuruş (1,33...) süresince uygulanır.

Birlik nota değerinin üçlenmesi:
Birlik nota değerinin üçlenmesi.


Üçlemenin ilk notası (a); dörtlük değerinde 1. vuruşun tamamı ile 2. vuruşta elin aşağı hareketinin 2/3'ü süresince uygulanır.

Üçlemenin ikinci notası (b); 2. vuruşta elin aşağı hareketinin kalan 1/3'ü süresinde uygulanmaya başlar. 2. vuruşun yukarı hareketinde, 3. vuruşun aşağı hareketinde ve 3. vuruşun yukarı hareketinin 1/3'süresince uygulanmaya devam eder.

Üçlemenin üçüncü notası (c); 3. vuruşta elin yukarı hareketinden kalan 2/3'ü ile uygulanmaya başlar ve 4. vuruşun sonuna kadar uygulanır.

İkilik Nota Değerinin Üçlenmesi

Üç tane dörtlük değerde notanın üstüne 3 sayısının eklenmesi ile yazılır. İkilik nota değerinin (200) üçe bölünmesi ile üçlemeye ait bir nota (200/3) 66,66... birim süre ile değerlenir. İkilik nota değerinin dörtlük değerde 2 vuruş (ritm) ile uygulandığını biliyoruz. Üçlemeye ait bir nota, dörtlük değerde 2/3 vuruş (0,66...) süresince uygulanır.

İkilik nota değerinin üçlenmesi:
İkilik nota değerinin üçlenmesi.


Üçlemenin ilk notası (a); dörtlük değerinde 1. vuruşta el aşağı indiği süre boyunca ve yukarı hareketinin 1/3'ü süresince uygulanır.

Üçlemenin ikinci notası (b); 1. vuruşta elin yukarı hareketinin kalan 2/3'ü süresinde uygulanmaya başlar. 2. vuruşun aşağı hareketinin 2/3'ü süresince uygulanmaya devam eder.

Üçlemenin üçüncü notası (c); 2. vuruşun aşağı hareketinden kalan 1/3'ü ile uygulanmaya başlar ve 2. vuruşun yukarı hareketi süresince devam eder.

Dörtlük Nota Değerinin Üçlenmesi

Üç tane sekizlik değerde notanın üstüne 3 sayısının eklenmesi ile yazılır. Dörtlük nota değerinin (100) üçe bölünmesi ile üçlemeye ait bir nota (100/3) 33,33... birim süre ile değerlenir. Dörtlük nota değerinin sekizlik değerde 2 vuruş (ritm) veya dörtlük değerde 1 vuruş ile uygulandığını biliyoruz. Dörtlük nota değerindeki üçlemenin uygulanması, dörtlük değerinde 1 vuruş içinde (1/3) veya sekizlik değerinde 2 vuruş (1/6 + 1/6) içinde yapılabilir.

Dörtlük nota değerinin üçlenmesi:
Dörtlük nota değerinin üçlenmesi.


Sekizlik değerde 2 vuruş için:

Üçlemenin ilk notası (a); sekizlik değerinde 1. vuruşta el aşağı indiği süre boyunca ve yukarı hareketinin 1/3'ü süresince uygulanır.

Üçlemenin ikinci notası (b); 1. vuruşta elin yukarı hareketinin kalan 2/3'ü süresinde uygulanmaya başlar. 2. vuruşun aşağı hareketinin 2/3'ü süresince uygulanmaya devam eder.

Üçlemenin üçüncü notası (c); 2. vuruşun aşağı hareketinden kalan 1/3'ü ile uygulanmaya başlar ve 2. vuruşun yukarı hareketi süresince devam eder.

Dörtlük değerde 1 vuruş için:

Üçlemenin ilk notası (a); Dörtlük değerinde 1. vuruşta elin aşağı hareketinin 2/3'ü süresi boyunca uygulanır.

Üçlemenin ikinci notası (b); 1. vuruşta elin aşağı hareketinin kalan 1/3'ü süresinde uygulanmaya başlar. 2. vuruşun yukarı hareketinin 1/3'ü süresince uygulanmaya devam eder.

Üçlemenin üçüncü notası (c); 2. vuruşun yukarı hareketinden kalan 2/3'ü süresince uygulanır.

Sekizlik Nota Değerinin Üçlenmesi

Üç tane onaltılık değerde notanın üstüne 3 sayısının eklenmesi ile yazılır. Sekizlik nota değerinin (50) üçe bölünmesi ile üçlemeye ait bir nota (50/3) 16,66... birim süre ile değerlenir. Sekizlik nota değerinin onaltılık değerde 2 vuruş (ritm) veya sekizlik değerde 1 vuruş ile uygulandığını biliyoruz. Sekizlik nota değerindeki üçlemenin uygulanması, sekizlik değerinde 1 vuruş içinde (1/3) veya onaltılık değerinde 2 vuruş (1/6 + 1/6) içinde yapılabilir.

Sekizlik nota değerinin üçlenmesi:
Sekizlik nota değerinin üçlenmesi.


Onaltılık değerde 2 vuruş için:

Üçlemenin ilk notası (a); Onaltılık değerinde 1. vuruşta el aşağı indiği süre boyunca ve yukarı hareketinin 1/3'ü süresince uygulanır.

Üçlemenin ikinci notası (b); 1. vuruşta elin yukarı hareketinin kalan 2/3'ü süresinde uygulanmaya başlar ve 2. vuruşun aşağı hareketinin 2/3'ü süresince uygulanmaya devam eder.

Üçlemenin üçüncü notası (c); 2. vuruşun aşağı hareketinden kalan 1/3'ü ile uygulanmaya başlar ve 2. vuruşun yukarı hareketi süresince devam eder.

Sekizlik değerde 1 vuruş için:

Üçlemenin ilk notası (a); Sekizlik değerinde 1. vuruşta elin aşağı hareketinin 2/3'ü süresi boyunca uygulanır.

Üçlemenin ikinci notası (b); 1. vuruşta elin aşağı hareketinin kalan 1/3'ü süresinde uygulanmaya başlar ve 2. vuruşun yukarı hareketinin 1/3'ü süresince uygulanmaya devam eder.

Üçlemenin üçüncü notası (c); 2. vuruşun yukarı hareketinden kalan 2/3'ü süresince uygulanır.

4 Zamanlı ve 2 Zamanlı Vuruş Şekilleri İçinde Üçlemeler

4 zamanlı ve 2 zamanlı vuruş şekilleri içinde üçlemeler:
4 zamanlı ve 2 zamanlı vuruş şekilleri içinde üçlemeler.


Yukarıdaki resimde;

a-) 4/4'lük vuruş şekli içinde birlik nota değerinin üçlenmesi gösterilmiştir. Üçlemenin ilk notası, 1. vuruşun tamamı ve 2. vuruşun 1/3'ü süresince; Üçlemenin ikinci notası, 2. vuruşun kalan 2/3'ünde uygulanmaya başlar ve 3. vuruşun 2/3'ü süresince; Üçlemenin üçüncü notası, 3. vuruşun kalan 1/3'ü ve 4. vuruş süresince uygulanır.

b-) 4/4'lük vuruş şekli içinde ikilik nota değerinin üçlenmesi gösterilmiştir. Üçlemenin ilk notası, 1. vuruşun 2/3'ü süresince; Üçlemenin ikinci notası, 1. vuruşun kalan 1/3'ünde uygulanmaya başlar ve 2. vuruşun 1/3'ü süresince; Üçlemenin üçüncü notası, 2. vuruşun kalan 2/3'ü süresince uygulanır. 4/4'lük bir ölçü içinde ikilik nota değerinin üçlemesinden 2 tane bulunabilir.

c-) 4/4'lük vuruş şekli içinde dörtlük nota değerinin üçlenmesi gösterilmiştir. Üçlemenin ilk notası, 1. vuruşun 1/3'ü süresince; Üçlemenin ikinci notası, 1. vuruşun 1/3'ünden 2/3'üne kadar; Üçlemenin üçüncü notası, 1. vuruşun 2/3'ünden sonuna kadar uygulanır. 4/4'lük bir ölçü içinde dörtlük nota değerinin üçlemesinden 4 tane bulunabilir.

d-) 2/4'lük vuruş şekli içinde sekizlik nota değerinin üçlenmesi gösterilmiştir. Üçlemenin ilk notası, 1. vuruşun 1/6'sı süresince; Üçlemenin ikinci notası, 1. vuruşun 1/6'sından 2/6'sına kadar; Üçlemenin üçüncü notası, 1. vuruşun 2/6'sından 3/6'sına kadar uygulanır. 2/4'lük bir ölçü içinde sekizlik nota değerinin üçlemesinden 4 tane bulunabilir. Bu vuruş, 2/8'lik vuruş şekli için onlatılık nota değerinin üçlenmesini ifade eder.

e-) 2/4'lük vuruş şekli içinde onaltılık nota değerinin üçlenmesi gösterilmiştir. Üçlemenin ilk notası, 1. vuruşun 1/12'si süresince; Üçlemenin ikinci notası, 1. vuruşun 1/12'sinden 2/12'sine kadar; Üçlemenin üçüncü notası, 1. vuruşun 2/12'sinden 3/12'sine kadar uygulanır. 2/4'lük bir ölçü içinde onaltılık nota değerinin üçlemesinden 8 tane bulunabilir. Bu vuruş, 2/16'lık vuruş şekli için otuzikilik nota değerinin üçlenmesini ifade eder.

12/4'lük Ölçü İçinde Üçlemeler

4/4'lük bir ölçüde, dört zamanlı vuruş şekli ile üçlemelerin matematiksel olarak tam değerinde uygulanamayacağından bahsetmiştik. 12/4'lük bir ölçünün 1. dörtlük, 4. dörtlük, 7. dörtlük, 10. dörtlük değerlerini, 4/4'lük ölçünün sırası ile 1. dörtlük, 2. dörtlük, 3. dörtlük ve 4. dörtlük değerleri varsayarak ve 12/4'lük ölçünün metronom değerini 3 kat hızlandırarak üçlemelerin kesin değerlerine ulaşmak mümkündür. Bu, 4/4'lük ölçüdeki dörtlük nota değerinin, 12 eşit süre değerine bölünmesi ile de mümkün olabilir.

12/4'lük ölçü içinde birlik, ikilik, dörtlük ve sekizlik değerindeki üçlemeler:
Orjinal Resim Boyutu »
12/4'lük ölçü içinde birlik, ikilik, dörtlük ve sekizlik değerindeki üçlemeler.

12 zaman hakkında daha fazla bilgiye burdan ve burdan ulaşabilirsiniz.



Yorumlar