Altı Zamanlı Ölçüler (6/4'lük, 6/8'lik ve 6/16'lık)

Altı zamanlı ölçüler, 2 tane üç zamanlı ölçünün birleşmesinden oluşur. Üç zaman + üç zaman (3+3) şeklinde ile bir araya gelirler. İki zaman + iki zaman + iki zaman (2+2+2) ve (4+2) varyasyonlarının da olduğu bilinmektedir. (2+4) varyasyonu kuvvetli ve zayıf zaman açısından (2+2+2) varyasyonu ile birbirlerine çok benzerdir. Bu yüzden vuruş şekline değinilmeyecektir.

Altı zamanlı bir ölçü içinde, birim nota değerinden altı tane bulunabilir. Altı zamanlı ölçü rakamı, portede anahtardan sonra üst üste yazılan iki sayıdan oluşur. Bu sayılardan üstte olanı zaman değeri olan 6 sayısını, altta olan ise birim nota değerini gösterir.

Nota değerleri, sus değerleri, birim süre değeri, birim değerdeki vuruş (ritm) kavramları için aşağıdaki yazıları okumak isteyebilirsiniz.
Birim Süreler: Nota süre değerlerinin daha kolay anlaşılması için notalara verdiğimiz sabit süre değerleridir. İkilik nota değeri 200, dörtlük nota değeri 100, sekizlik nota değeri 50, onaltılık nota değeri 25, otuzikilik nota değeri ise 12,5 birim süre değeri ile değerlendirilmiştir.

Altı Dörtlük (6/4'lük)

6/4'lük bir ölçü içerisinde, 6 tane dörtlük notanın, süre değerlerinin toplamı değerinde nota bulunabilir. Aşağıdaki resimde a ile gösterilen ölçü rakamının üstünde, ölçü içinde birim nota değerinden kaç tane bulunduğunu gösteren 6 sayısı, altında ise birim nota değeri olan dörtlük notayı ifade eden 4 sayısı bulunur.

Altı dörtlük (6/4'lük) ölçü:
Altı dörtlük (6/4'lük) ölçü.

Altı Sekizlik (6/8'lik)

6/8'lik bir ölçü içerisinde, 6 tane sekizlik notanın, süre değerlerinin toplamı değerinde nota bulunabilir. Aşağıdaki resimde a ile gösterilen ölçü rakamının üstünde, ölçü içinde birim nota değerinden kaç tane bulunduğunu gösteren 6 sayısı, altında ise birim nota değeri olan sekizlik notayı ifade eden 8 sayısı bulunur.

Altı sekizlik (6/8'lik) ölçü:
Altı sekizlik (6/8'lik) ölçü.

Altı Onaltılık (6/16'lık)

6/16'lık bir ölçü içerisinde, 6 tane onaltılık notanın, süre değerlerinin toplamı değerinde nota bulunabilir. Aşağıdaki resimde a ile gösterilen ölçü rakamının üstünde, ölçü içinde birim nota değerinden kaç tane bulunduğunu gösteren 6 sayısı, altında ise birim nota değeri olan onaltılık notayı ifade eden 16 sayısı bulunur.

Altı onaltılık (6/16'lık) ölçü:
Altı onaltılık (6/16'lık) ölçü.

Altı Zamanlı Vuruş Şekli

Altı zamanlı vuruş şekli, üç zamanlı vuruş şekli (3 vuruş) ile yine üç zamanlı vuruş (3 vuruş) şeklinin birleşmesinden oluşur (3+3).

Vuruş Şekli: Elin aşağı ve yukarı hareketi üç eşit parçaya bölünür. El aşağı inerken birinci, ikinci ve üçüncü vuruşlar; yukarı çıkarken ise dördüncü, beşinci ve altıncı vuruşlar uygulanır. İşaret parmağı ile baş parmağın birleştirilmesi ile yapılır. (2+2+2) varyasyonunda, üç kere iki zaman vuruşu ile toplamda 6 vuruş yapılır. (4+2) varyasyonunda ise dört zaman + iki zaman olmak üzere yine toplamda 6 vuruş yapılır.

Altı zamanlı vuruş şekli:
Altı zamanlı vuruş şekli.


Yukarıdaki resimde ile gösterilen 6 zamanlı vuruş şekli;
-) 6/4'lük ölçü rakamı için: Elin, üç eşit parçaya bölünmüş aşağı ve yukarı hareketi, her bir bölüm için, dörtlük değerde nota değerini (100) ifade eder. Elin aşağı hareketinde, dörtlük değerde 3 vuruş (300) nota uygulanır. Elin yukarı hareketinde de dörtlük değerde 3 vuruş (300) nota uygulanır.

-) 6/8'lik ölçü rakamı için: Elin, üç eşit parçaya bölünmüş aşağı ve yukarı hareketi, her bir bölüm için, sekizlik değerde nota değerini (50) ifade eder. Elin aşağı hareketinde, sekizlik değerde 3 vuruş (150) nota uygulanır. Elin yukarı hareketinde de sekizlik değerde 3 vuruş (150) nota uygulanır.


-) 6/16'lık ölçü rakamı için: Elin, üç eşit parçaya bölünmüş aşağı ve yukarı hareketi, her bir bölüm için, onaltılık değerde nota değerini (25) ifade eder. Elin aşağı hareketinde, onaltılık değerde 3 vuruş (75) nota uygulanır. Elin yukarı hareketinde de onaltılık değerde 3 vuruş (75) nota uygulanır.

Not: Altı zamanlı vuruş şekli, iki tane üç zamanlı vuruş ile de yapılabilir. Bu; 6/4'lük bir ölçü için iki kez 3/4'lük vuruş yapılması, 6/8'lik bir ölçü için iki kez 3/8'lik vuruş yapılması, 6/16'lık bir ölçü için iki kez 3/16'lık vuruş yapılması anlamına gelir.

6/4'lük bir ölçü, 600 birim süre değerindedir. 600 birim süre değeri, farklı değerdeki notalar ile tamamlanabilir. 6/4'lük bir ölçü içinde 32'lik nota değeri bulunanlar, öncelikle (resim d) onaltılık değerinde vuruşlar (ritm) ile hızlıca uygulanabilir. İçlerinde 16'lık nota değeri bulunanlar, öncelikle (resim c) sekizlik değerinde vuruşlar (ritm) ile uygulanabilir. 6/4'lük bir ölçü için, (resim b) dörtlük değerde 6 vuruş (ritm) ve altı zamanlı vuruş şekline, tartımlar anlaşıldıktan sonra geçilebilir.

6/8'lik bir ölçü, 300 birim süre değerindedir. 300 birim süre değeri, farklı değerdeki notalar ile tamamlanabilir. Bu varyasyonlardan bir kısmı aşağıda örneklendirilmiştir. Bu tartımlardan içlerinde 32'lik nota değeri bulunanlar, öncelikle (resim d) onaltılık değerinde vuruşlar (ritm) ile hızlıca uygulanabilir. 6/8'lik bir ölçü için, (resim c) sekizlik değerde 6 vuruş (ritm) uygulandıktan sonra altı zamanlı vuruş şekline geçilebilir.

Noktalı 2'lik, 2'lik, 4'lük, 8'lik ve 16'lık değerde notalar ile susların 6/8'lik ölçü içinde gösterimi:
Noktalı 2'lik, 2'lik, 4'lük, 8'lik ve 16'lık değerde notalar ile susların 6/8'lik ölçü içinde gösterimi.


5/8'lik ölçü rakamı anlatımında, üç sekizlik değerin kullanım varyasyonları ile bu tartımların şehir isimleri ile tanımlanmasından bahsetmiştik. Bunlara aşağıdaki örnekleri de ekleyebiliriz.

Noktalı 4'lük, 4'lük, noktalı 8'lik, 8'lik ve 16'lık değerdeki notaların 6/8'lik ölçü içinde gösterim örnekleri-1:
Orjinal resim boyutu »
Noktalı 4'lük, 4'lük, noktalı 8'lik, 8'lik ve 16'lık değerdeki notaların 6/8'lik ölçü içinde gösterim örnekleri-1.


Noktalı 4'lük, 4'lük, noktalı 8'lik, 8'lik ve 16'lık değerdeki notaların 6/8'lik ölçü içinde gösterim örnekleri-2:
Orjinal resim boyutu »
Noktalı 4'lük, 4'lük, noktalı 8'lik, 8'lik ve 16'lık değerdeki notaların 6/8'lik ölçü içinde gösterim örnekleri-2.


32'lik değerde notaların 6/8'lik ölçü içinde gösterimi:
32'lik değerde notaların 6/8'lik ölçü içinde gösterimi.




Yorumlar